Ja som overskriften siger !!
Hvad er solceller?
Solceller anvendes til at producere elektricitet fra solens lys. Det er selve lyset, der aktiverer solcellen og ikke solstrålerne, derfor produceres også strøm i et vist omfang når det er overskyet.
Solceller er typisk opbygget af forædlet silicium, der også anvendes i elektronik. Det anvendes især til elektronik og derfor er Silicon Valley, hvor den amerikanske IT industri har sit hjemsted, opkaldt efter dette grundstof.
En anden betegnelse for solceller er photovoltaiske (PV) celler, (photo = lys og voltaisk = elproducerende). Solceller producerer jævnstrøm, hvis styrke afhænger af solcellemodulets størrelse og den intensitet som sollyset har.
Solceller kan monteres på tage, i facader eller anvendes som afskærmning for solen og man kan også få solceller, der er indbygget i termovinduer.
Der findes to typer solcelleanlæg: enkeltstående anlæg / stand-alone anlæg, hvor elektriciteten bruges direkte eller lagres i batterier, eller net-tilsluttede anlæg, der er tilsluttet det offentlige el-net.
Solcellerne producerer jævnstrøm, som skal omdannes i en vekselretter/net-inverter til vekselstrøm for at det kan bruges i almindelige elektriske apparater.
Solceller kan opdeles i krystallinske og tyndfilmssolceller.
Krystallinske solceller findes i to varianter monokrystallinske og polykrystallinske.
Monokrystallinske solceller har den højeste virkningsgrad og består af silicium krystal.
Polykrystallinske solceller består af flere siliciumkrystaller og er ofte blålige.
Tyndfilmssolceller findes som amorfe/ikke-krystalliserede solceller og består af amorft (formløst/ikke-krystalliseret) silicium, men er ikke så effektive som de øvrige solceller.
Tyndfilmssolcellerne har specielle fordele ved også at producere ved diffust lys (ca. 50% af tiden er det overskyet i Danmark) og de er ikke så sensitive over for skygger som krystallinske solceller.
En ny type tyndfilmssolceller er kommet på markedet, der ikke er baseret på silicium, men andre materialer - bl.a. kobber-indium-selen (CIS) og cadmium-tellurid (CdTe).
I Danmark er den optimale placering for solceller at de vender mod syd og har en hældning på 30-45 grader, og samtidig må der naturligvis ikke falde skygger fra andre bygninger eller træer da det forringer effektiviteten.
Wp er en betegnelse, der udtrykker modulets nominelle ydelse ved et indfaldende sollys på 1.000 watt pr. m2 ved en celletemperatur på 25º C.
Solceller af ældre type omsatte 10 % af sollyset til elektricitet.
LÆS MERE PÅ :
http://www.folkecenter.net/dk/rd/solenergi/solceller/
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar